Yeryüzü cenneti Akyaka

Kiteboard öğrenmek için 3 günlük eğitim almanız gerekiyor.


Sonbaharın etkisinin iyice hissedildiği yağmurlu İstanbul gününde, birazcık içinizi ısıtacak ege kıyısında cennet diyebileeceğimiz kadar güzel Muğla'ya bağlı Akyaka beldesin bahsetmek istiyorum.

Akyaka denizi, kumsalı, Azmak çayı, Sakar dağı, piknik alanları, trekking için yürüyüş parkurları,kuş gözetleme yerleri, su sporlarının yapıldığı, iyi bir tatil geçirmek için bir çok farklı alternatifler sunan şirin bir belde. Koruma altına alınmış ahşap işçiliğinin güzel örneği olan evleriylede ünlü.Öyleki Nail Çakırhan2ın yaptığı ev 1983 yılında "Ağahan Mimarlık Ödülü'nü" kazanmıştır.Marmaris'e 30 km mesafede bulunan Akyaka Azmak çayı mutlaka görmenizi öneririm.İçinde tekneylede gezilebiliyor.

 Akyaka,gökova körfezinin karaya sokulmuş en uç kısmında bulunuyor.Nüfusu yaklaşık 2200 bu sayı yazları gelen turistlerle birlikte10000'i buluyor.



Nail Çakırhan'a Ağahan Mimarlık ödülü verildikten sonra,yöre sakinleri de aynı evden yapmaya karar vermişler.Şimdi koruma altında bulunan evler ahşap işçiliğinin güzel örneklerini sunuyor.Koruma altında olduğundan bu dokunun bozulmaması için bir şans bana göre.

Azmak çayı yada Kadın Azmağı.eskiden kadınların çamaşırlarını burada yıkadıkları için bu adı aldığı belirtiliyor.Azmak çayının suyu soğuk ve biraz sodalı.Denizden sonra Azmak'a girip serinlemek muhteşem,denemeniz tavsiye edilir:)Çayın içinde bulunan uzun yosun türleri doğal bir süzgeç gibi suyun sürekli berrak kalmasını sağlıyor.


Sakar Dağı, denizden yükselir gibi dik karşınıza çıkar.Yaklaşık 640 m yükseklikte.Etrafında ki parkurlarda yürüyüş yapabilirsiniz.

 Okaliptus ağaçlarının ovadaki bataklığın kurutulması için bölgeye bolca dikilmiş.Okaliptus ağacı yaklaşık 2 ton suyu gövdesinde depolayabiliyor."Aşıklar Yolu" adlandırılan bu yol ise eskiden aşıkların buluşma yeri olduğu rivayet ediliyor.

 İlginç bir butik otel.Yelkenli gemi şeklinde inşa edilmiş.Konaklamak isteyenlere farklı bir seçenek.


Akyaka'dan çevre koylara hergün düzenli tekne turları düzenleniyor.İncekum,çınar koyu,Akbük gibi koylara dolaşıp yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.fotoğraftaki yer Sedir adasında bulunan efsanelere konu olmuş eşsiz kumuyla Kleopatra Plajı.Plajdan çıkarken kumun ziyan olmaması için duş alma zorunluluğu var.


 Son yıllarda popüler olan Kiteboard,uçurtma sörfü olarak da adlandırılıyor.Kiteboard için Gökova'nın sürekli esen rüzgarı  ayrıca sığ deniz bu spor için ideal mekan olması bir çok yabancı turistin gelmesini sağlamış.






Fotoğraflar: Erdem Kaşıkçı
Akyaka'nın kumsalı.

Bu güzel yeryüzü cennetini mutlaka görmenizi öneririm.

Yorumlar

Popüler Yayınlar