Hoyrat bir deniz, muhteşem kumsal, büyüleyici iyot kokusu

Bayram tatili İstanbul'da nereye gideyim derken daha önce hiç gitmediğim İstanbul2un karadeniz kıyısında ki Karaburun'a yolum düştü.Arnavutköy ilçesine ait olan Karaburun İstanbul'a yaklaşık 1 saat uzaklıkta.Karaburuna köy yollarından gidileceği gibi isterseniz Kemerburgaz'a uzayan otoyolla da gidebilirsiniz tercih size kalmış.
Karaburun'da sizi ilk karşılayan apartmanlar olur.Bu sizi hayalkırıklığına uğratmasın , yavaşça ilerlediğinizde yamaça kurulmuş olan merkezden aşağıya doğru inerken deniz ve upuzun muhteşem kumsalını gördüğünüzde çok güzel bir yere geldiğinizi anlayacaksınız.
Manzarayı izlerken beni ilk etkileyen kuvvetli esen poyrazın denizden getirdiği iyot kokusunun ciğerlerime işlemesi oldu.O nasıl bir esinti nasıl güzel bir koku anlatamam hissetmeniz lazım.
Sahile indiğinizde ilk uğrak yeri balıkçıların bulunduğu liman karşılar sizi.Av yasağı nedeniyle gittiğimde sakin olan limanda bir balık lokantası hizmet vermekteydi.Karaburun sahili boyunca bir çok balık lokantası bulunuyor özellikle Kalkan balığı tavsiye ediliyor.
Plaja indiğimde kuvvetli poyrazın etkisiyle sahile vuran dalgaların görüntüsü çok etkileyiciydi.Tabi bu etkileyici görüntü bir o kadar da tehlikeli.Bunun nedeni RİP akıntısı yani kıyıya vuran dalganın ters dalga yaratarak insanı açığa doğru çekmesine neden oluyor.Bu nedenle sahil boyunca bazı bölgelerde denize girilemez levhaları bulunuyor.Cankurtaranlar sürekli tetikte bekleyerek boğulma vakası yaşanmaması için sürekli gözlem yapıyorlar.Konuştuğum bir cankurtaran burada özellikle rüzgarlı havada iyi yüzme bilen bir kişinin bile denize girmesinin tehlikeli olduğunu belirtti..
Karaburun'da beğenmediğim görüntüler de vardı.Kendine özgü bir mimari dokusu yoktu apartman ve villalarla çevrili bir görüntüsü var.Daha çok İstanbul'un avrupa yakasında oturan kişilere ait yazın kalınan konutlardan oluşan bir yapı.İstanbul'a yapılacak 3.köprü nedeniyle bu yapılaşmanın daha da artacağını söylemek süpriz olmaz.Ev ve arsa fiyatlarının da arttığı Karaburun bu gidişle çok daha İstanbulluyu kendine çekecek.

Karadenizin esintisini , denizin iyot kokusunu içinize çekmek, kumsalunda yürümek , mevsim balıklarını tatmak, hırçın dalgaların sesini dinlemek istiyorsanız.İstanbul'a bir saat mesafede ki Karaburun tüm güzellikleriyle sizi bekliyor.




Karaburun limanını Karadeniz'in azgın dalgalarından koruyan dalgakıran.


Karaburun sahilinin genel görüntüsü.


balık avı yasağı nedeniyle tekneler limanda bakımdan geçiriliyor.
Limanda bekleyen tekneler boyanmış vaziyette av yasağının bitmesini bekliyor.


Limandan ayrı olarak yapılmış bir balıkçı barınağı.
 Balıkçılar zarar gören ağlarını onarırlarken.
Karadenizin hırçın dalgalarıyla dövdüğü dalgakıran aşıklarında buluşma yeri.



Dalgalarla eğlenen bir kız çocuğu.


Sahilde bazı yerlerde denize girmek tehlikeli her ne kadar uyarıcı levhalar konulsa da bu uyarıları dinlemeyenler var ne yazık ki.
Dalgaların sürekli dövdüğü kumsal ürkütücü gözüküyor.

Kumsala vuran çakıl taşlarının görüntüsü muhteşem. Karaburun hatırası olarak bir tane çakıl taşı koydum cebime:)

İnsanlar fazla açılmadan denizin keyfini çıkarırlarken.

Çocuklar  hep aynı büyükler güneşlenirken onlar kumlarla oynayarak eğleniyorlar.


Kumsalın yalnız sakini Çomar gölgelik bir yerde bizler gibi keyif yaparken.

Yorumlar

Popüler Yayınlar