Şehr-i İstanbul'da Ramazan çoşkusu

Oruçlar tutuldu, sahura kalkıldı, teravihler kılındı , dualar edildi, kutsal, emanetler ziyaret edildi ve Onbir ayın sultanı Ramazan'ı uğurladık. Bu sene özellikle yılın en sıcak ayı olan Temmuz'a denk gelmesi daha bir zorladı insanları.Aşırı nemli sıcak hava üstüne köprülerde ki bakım nedeniyle çekilen trafik çilesi İstanbulluyu epey zorlasada insanlar inançlarını yerine getirdi tüm bu zor koşullara rağmen.

İstanbul'da Ramazan diyince üç yer dikkati çekiyor bunlar, Sultanahmet,Eyüp Sultan Cami ve Feshane.
Sultanahmet tam anlamıyla Ramazan'ın tamamında özellikle iftar sonrası mahşeri bir kalabalığa ev sahipliği yapıyordu. İki yıldır kurulan Asırlık tatlar ve sanatlar çarşısı halkımızın en çok ilgi gösterdiği yer oldu.İçerisinde köfte,döner,sucuk gibi yiyeceklerin satışına izin verilmediği ki bu karar çok doğru bana göre.. çarşıda daha çok, Kanlıca yoğurdu, Vefa bozası, Osmanlı şerbeti gibi yerel tatlar yiyecek olarak insanlara sunuldu.Sultanahmet'de ki standlara özellikle yabancı turistlerin ilgisi çok büyüktü.diğer bir mekansa eyüp Sultan cami ve türbesi.İnsanların çok uzaklardan gelip dua ettiği, avlusunda orucunu açtığı eyüp sultan türbesi tadilat nedeniyle içine girilemese de insanlar orda olmanın huzuru içerisinde ibadetlerini yerine getirdiler.

Feshane de ise Ramazan çoşkusunun sanatçıların katılımıyla düzenlenen türk müzüği ve ilahi müzik dinletileriyle keyifle yaşandığı bir mekan olarak ayrı bir yer edindi İstanbul'da.

On bir ayın sultanı Ramazan Şehr-i İstanbul'da huzur, keyif ve paylaşımlarla güzel bir şekilde yaşandı.Darısı bir daha ki ramazanlara.

İftar vakti yaklaşırken Süleymaniye camisinin hilal ile bütünleşen görüntüsü muhteşem bir göz ziyafeti sunuyordu.


 Eminönü Yeni Camii ve meydanın görünüşü.

 Eminönü iftar çadırında iftar vaktini bekleyen insanlar.
 Geleneksel sanatlarımızdan Hacivat ve Karagöz'ün atışmaları çocuklar tarafından ilgiyle izlenirken.

Sultanahmet cami önündeki yeşil alanda iftarı bekleyen aileler.


Karpuzcusu,mısırcısı , macuncusu sultanahmet meydanında ekmeğini kazanmak için sahura kadar çalışıyorlardı.



 Çocukların öğretmenlerini dikkatle izleyişi çok sevimli bir andı.




 Eyüp Sultan türbesi iğne atsan yere düşmeyecek şekildeydi.







Vefa bozacısı asırlardır koruduğu lezzetiyle günümüzde hala ayakta kalmayı başaran tatlarımızdan.

Yorumlar

Popüler Yayınlar