Güneşin battığı son yer, Gökçeada

Türkiye'de güneşin battığı son yer Gökçeada'dır. Ülkemizin en batı ucu olma özelliği Gökçeada'yı özel kılıyor.

Feribottan ilk indiğimde limanın sakinliği, kalabalıkdan uzak oluşu hayal kırıklığı yaratmıştı bende. Sonradan öğrendim ki Gökçeada halkı çok dağınık bir şekilde yayılmış adanın dört bir yanına. 

Gökçeada bir anlamda yurdundan sürülmüş insanların yeri. Balkanlardan, Karadenizden,doğu ve Güneydoğudan gelen vatandaşlarımız yaşıyor. Çok az da Rum vatandaşı yaşamakta. Bu farklılıktan dolayı adaya özgü bir kültür oluşmamış yada ben bu şekilde algıladım.

Adanın coğrafyası çok şaşırtıcı. Bir yanı meyve ağaçlarıyla dolu, bir yanı çam ağaçlarıyla başka bir yer ise çorak boz görüntü veriyor. Gökçeada su yönünden zengin bir ada. Üç baraj bulunuyor. Adanın su sorunu bulunmuyor bu çok önemli su probleminin olmaması.

Mimari yapısı genelde eski Rum evlerinden oluşuyor. Çok katlı yapı bulunmuyor. Rumlar evlerini daha çok yüksek yamaçlara yapmışlar. Ada da pansiyonculuk çok yaygın, yöre halkı evlerini odalara ayırarak kendisine ek gelir sağlıyor böylece.

Gökçeada'nın en güzel yeri eşsiz bir günbatımı manzarası sunan Kaleköy. Burayı mutlaka görmelisiniz. Zeytinli köyü daha çok Rum vatandaşlarının yaşadığı bir yer.Burası Bozcada yı hatırlatıyor. Dibek kahvesi, sakızlı dondurma yemek isterseniz burası birebir.

Ada da en çok gözünüze çarpan keçiler olacaktır. Hemen her yerde karşınıza çıkacaktır. Keçiler Ada ekonomisine önemli katkıda bulunuyor. Keçi sütü veya keçi peyniri ada merkezinde ki dükkanlardan temin edilebiliyor.

Gökçeada açık söylemek gerekirse Bozcada gibi masalsı değil. Kendine has bir güzelliği var. Denizi harika, şifalı çamuruna girebilirsiniz, baraj gölü kenarında dinlenebilirsiniz, yöresel keçi sütünden yapılma peynirden tadabilirsiniz. Adaya özgü zeytinlerden elde edilen zeytinyağı alabilirsiniz.
Gökçeada'yı görün derim. Güneşin battığı son yer orası.





Gökçeada ülkemizde güneşin battığı son nokta.En batı ucu Türkiye'nin. Günbatımı manzarası yukarıda gördüğünüz gibi:)

Ada da meyve ağaçları son derece verimli. Siyah erik dalları sarmış.

Adanın tarihi evlerinin bulunduğu sokaklarında dolaşmak ayrı bir keyif.

Suyu bol dedik Gökçeada'nın bunu bir çok çeşmesi olduğunu görünce daha iyi anlıyorsunuz.



Ülkemizde ki tek eğitim veren ruhbanokulu.

Adanın suyunu temin eden baraj göllerinden biri.

Eski Rum evlerinden bir örnek.

Tarihi çamaşırhane.


Gökçeda'da nereye gitseniz karşınıza çıkarlar.Keçiler Adaya önemli gelir sağlıyor.

Adanın denizi rüzgarlı zamanlarda pek yüzülecek gibi değil.


 

Yorumlar

Popüler Yayınlar