Salda mavisi...

Mavi rengi çok sevmişimdir hep. Su grubu burçtan olmamdandır belki kim bilir:)
Engin gökyüzü mavi, okyanuslar,denizler hep mavi. Mavi huzur vericidir, aşktır mavi sonsuzluk etkisi verir. Rahatlatıcıdır. Edebiyatta mimaride çok kullanılır. Fotoğrafta da çok güzel görünür mavi.

Mavi rengi çok güzel yansıtan bir göl var ülkemde. Burdur'un Yeşilova ilçesinde Salda mavisini gidip göörüp fotoğrafladım.

Salda mavisi, berrak rengiyle büyüledi beni, o dingin çarşaf gibi görüntüsü etrafının dağlarla çevrili olmasının etkisi olsa gerek. Gölün kıpırtsı o kadar az ki insanı hayrete düşürüyor.

Salda gölü özel bir göl. Gölün güzelliğini diğer göllerden farkını bilen çok az. Burdur-Isparta arası "Göller Yöresi" olarak bilinir. Beyşehir,Eğridir,Burdur gölü olmak üzere bölgenin coğrafik yapısı sebebiyle bir çok göl vardır. Salda gölü 184 m derinliği ile Türkiye'nin en derin gölü. Dünyanın ise en derin üçüncü gölü. Bu birinci özelliği diğer bir özelliğiyse Salda Gölü kumlarının yapısı. Göl tabanında bulunan magnezyum beyaz kayalar yılların verdiği aşındırma ile gölün bir kısmı beyaz kumullara bürünmüş. Dünyada mars özelliği gösteren iki yerden biri Salda Gölü.

Çok önemli iki özelliği olan böyle temiz,berrak insana huzur veren görüntüsüyle Salda Gölü'nün yeterli tanıtımının yapılmadığı benim gibi çok az kişinin merak ettiği bir yer olarak kendi halinde bırakılmış.

Gölün suyu şifalı cilt hastalıklarına iyi geliyor.Yazın plajında göle girilip serinlemek mümkün.Ama dikkat edilmesi gerekiyor gölde biranda derinlik oluşuyor tatlı suyun kaldırma kuvveti az olduğundan yüzme bilen insan için bile tehlike arz ediyor.

Gölün ulaşımı Burdur'a gelip ordan Yeşilova otobüsleriyle gelmeniz mümkün. Aracıyla gelenler için Antalya Fethiye güzergahında Karamanlı sapağından gelinebiliyor.

Salda'nın en büyük eksikliği konaklama. Tek bir tesis var o da şuan mahkemelik. Bölge sit alanı olduğundan yeni yer inşa etmek olası değil. Acaba böyle kalsa daha iyi mi bozulur endişesi de taşıyorum açıkçası.

Yemek için Sultantepe Dinlenme tesislerini öneririm. Tesisin manzarası harika.

Son olarak Salda gezimde bana yardımcı olan Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek'e teşşekkürler.

Fotoğraflara bakarak karar verin gidip gitmeyeceğinize.
Salda, renginin her mevsim ışığın farklı yönlerden gelmesiyle ayrı bir güzel.Kışın Kayak merkezine de gidebilirsiniz.

Salda mavisi huzur verdi.












Yorumlar

Popüler Yayınlar