Sana Erguvan rengi çok yakışıyor İstanbul

Şehirlerinde rengi vardır. Şehrin karakterini yansıtan, güzelliğini taçlandıran. Şehr-i İstanbul'un rengi ise baharda çiçek açar. Nisan sonu Boğaz kıyılarında dolaşırsanız hemen göz alıcı rengiyle dikkatinizi çekecektir.

İstanbul'un rengidir Erguvan. Pembe,mor,eflatun renklerinde öyle zarif dururki İstanbul'un korularında , parklarında ve ormanlarında.

Erguvan rengi efsaneye göre, Hz. İsa'ya ihanet eden havarisi, Yahuda çarmıha gerilip kurtulduktan sonra kendini bu ağaca asar. Bunun üzerine önceleri beyaz olan Erguvan çiçekleri , utançdan ya da kandan bugünkü pembe,mor ,eflatun rengine döndiğü rivayet edilir.Edebiyatımızda da çokçe isminden söz edilir Erguvan ağacının.Ahmet Hamdi Tanpınar " gülden sonra bayramı yapılacak çiçek varsa o da Erguvan'dır." diyerek Erguvan'ın güzelliğine vurgu yapmıştır.Adalet Ağaoğlu ise; "Bir zamanlar bu kıyıların yoğun yeşilliklerine uzaklarda kat kat açılan sabahın mavi sisine vurup durmuş mor alacası da Erguvan şenliğiyle tanımlanır..." tarif etmiştir.

Erguvan'ın en yoğun olduğu bölgeler özellikle boğaz kıyıları.Boğazın kuzeyi nispeten soğuk rüzgarların etkisinde olduğundan buralarda seyrelir.En yoğunErguvan ağacı Rumelihisarı civarında , Üsküdar, Kanlıca, Mihrabat korusu, Arnavutköy-Bebek sahil şeridi gibi boğazın güney kısımlarında bulunmakta.

İstanbul'un simgesi Erguvan ağacı için İBB geçtiğimiz yıl Erguvan yılı ilan ederek binlerce Erguvan fidanı dağıttı.Ayrıca özel günlerde minik saksılarda tohumlarını dağıtarak bu güzel ağacın şehrimizde yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürmektedir. Ağaç dikiminin yanında İBB Otobüs A.Ş. olan otobüslerin rengini halkoylamasına sunarak Erguvan renginde otobüslerin İstanbul'da dolaşmasını sağlamış oldu.

Erguvan ağacının tanıtılması amacıyla, İstanbul'da Erguvan Dostları derneği bulunmakta. Derneğin öncüsü Hüseyin Emiroğlu " Her şehrin bir ağacı olduğunu , Japonya'da nasıl Sakura festivali düzenleniyor binlerce insan gidiyorsa biz de İstanbul için Eguvan ağacını aynı şekilde değerlendirmeliyiz" diyerek Erguvan ağacının tanıtımı için sergiler, boğaxda tekne turu organize ediyor.

İstanbul'a çok yakışan şehre rengini veren Erguvan ağacının tanıtımını daha çok yapmalıyız. Şu bir gerçek; Erguvan İstanbul'a çok yakışıyor..

Bu güzelliğin altında kahvaltı yapmak ne güzel bir keyif..

Levent sokakları Morsalkım ve Erguvanlarla süslüdür.

Otoyol kenarları da Erguvan rengine bürünüyor artık.

Kabataş Fındıklı'da bulanan Erguvan ağacı


İbb'ye ait Üsküdar Fethipaşa'da ki Erguvan ağacı en görkemlilerinden

Zarif Boğaziçine daha bir güzellik katar Erguvan

Beşiktaş Barbaros da bulunan Erguvan ağacı

Rumelihisarı Erguvan cennetidir.Denizden manzarayı izlemenizi öneririm.

Masalsı bir görüntü...

İbb Otobüs A.Ş. ye ait otobüsler Erguvan renkleriyle şehre güzellik katıyor..
Senin rengin Erguvandır İstanbul..



Yorumlar

Popüler Yayınlar